Приготування:
1. Важливою умовою забезпечення якості лабораторного дослідження крові є забір матеріалу натще в ранковий час (до 11.00).
За 12 годин до дослідження слід виключити:
• прийом алкоголю;
• куріння;
• прийом їжі;
• обмежити фізичну активність;
• виключити емоційне збудження та фізичні навантаження (біг, підйом по сходах).
2. Вранці, в день забору крові можна випити воду.
3. Виключити прийом ліків; якщо скасувати прийом ліків неможливо, необхідно проінформувати про це лікаря або реєстратора в лабораторії;
4. Кров слід здавати до проведення фізіотерапевтичних процедур та рентгенологічного, ендоскопічного, і ректального досліджень;
5. Бажано відпочити 10-15 хвилин перед взяттям крові.
Інформація:
Гастрин - гормон, який впливає на різні процеси в травній системі: вироблення соляної кислоти, жовчі і ферментів підшлункової залози, моторику шлунково-кишкового тракту та ін. Цей гормон чинить серйозний вплив на весь процес травлення в людському організмі.
Гастрин виділяється спеціальними клітинами, які розташовані в підшлунковій залозі і слизових оболонках гастродуоденальної зони (шлунок і дванадцятипала кишка). Вироблення гастрину стимулюють: зниження кислотності в шлунку, розтягнення його стінок і надходження їжі, багатої білком.
Попадання їжі в шлунок веде до зниження кислотності його вмісту і розтягування стінок. Ці чинники запускають вироблення гастрину, який стимулює виділення соляної кислоти - базового компонента шлункового соку, необхідного для переварювання їжі. Коли достатня для перетравлення кількість кислоти виділяється, то кислотність шлунку підвищується, а вироблення гастрину припиняється.
Така дія, в комплексі з впливом на секрецію жовчі і ферментів підшлункової залози, робить гастрин незамінним для травлення.
Покази до призначення
Лабораторний тест на гастрин найчастіше застосовується для діагностики двох патологічних станів: синдрому Золлінгера-Еллісона та хвороби Аддісона-Бірмера. Аналіз застосовується не тільки для їх діагностики, але і для контролю перебігу і ефективності їх лікування. Інші хвороби шлунково-кишкового тракту можуть викликати зростання рівня гастрину, але значно меншою мірою.